Åter Fotogalleriet
På rundvandring i vackra Fagerås  http://www.paskliljor.nu/ Bildspel


På Fagerås finns det ett 100-tal olika sorter
av Narcisser planterade och de två mest framträdande är Golden Harwest och Ice Follies. Årligen planteras mellan 40000 och 60000 nya lökar. I provrutorna finns det ett 100-tal spännande sorter med olika dofter planterade som besökarna kan njuta av.

Det finns ca. 8000 registrerade sorter av Narcisser varav 300 odlas kommersiellt.

Flera tusen människor besöker Fagerås under säsongen som pågår från slutet av april till mitten av maj vid normal väderlek.
Påskliljorna är planterade på ett 7 tnl (1 tunnland = 100x50 meter) stort område slåtterängar. Runt detta område finns ett 600 meter långt handikappvänligt promenadstråk. Runt detta stråk kan man även beskåda gamla kulturmiljöer som stenmurar, gamla träd, stenrösen mm.
 


Påsklilja är en kal, flerårig ört med smalt, linjära, grågröna blad som är omkring en centimeter breda. Stjälken är kantig och kan bli upp till fem decimeter hög. Påsklilja blommar april-maj med stora, gul och svagt doftande blommor som sitter ensamma i toppen av stjälken, vid basen är de omgivna av ett pappersartat svepeblad. Blomman har sambladig pip och utbredda gula kalkblad som är minst två centimeter långa, samt en brett tubformig gul bikrona. Ståndarna når en bit upp i bikronan. Fröna har ett köttigt bihang (elaiosom).
Påsklilja är lätt att känna igen på sina gula blommor med brett tubformad bikrona och stora kalkblad. De ofta odlade och förvildade hybrider mellan olika namnsorter av påsklilja och pingstlilja (N. poëticus), vilka kallas stjärnnarcisser (N. incomparabilis), och som förekommer naturaliserade liknar mest frodiga pingstliljor med mer eller mindre vita kalkblad och kortare bikrona. Arten miniatyrpåsklilja (N. asturiensis) som också förekommer naturaliserad i Sverige, skiljs genom mindre blommor med kalkblad som endast är en dryg centimeter långa.

Utbredning. Påsklilja förekommer naturaliserad på något fuktig jord i närheten av bebyggelse, på tomtmark, i vägkanter, skogsbryn och ängsmarker. Ett antal namnsorter som skiljer sig i färg och form odlas och kan ibland påträffas i närheten av bebyggelse. Arten hör ursprungligen hemma i mellersta och södra Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Mycklanäs i Småland och publicerades av Linné 1768 (Hylander 1971).

Användning. Påskliljor odlas allmänt som rabattväxter. Flera förädlade namnsorter förekommer i handeln, till exempel 'Golden Harvest' och 'Mount Hood'.

Etymologi. Artnamnet pseudonarcissus betyder 'falsk narciss' och kommer av latinets pseudo- (falsk) och Narcissus som är det vetenskapliga namnet på släktet narcisser. Det svenska namnet påsklilja användes redan av Linné, namnet syftar att den ofta blommar omkring påsk.

Familj: Amaryllidaceae
Släkte: Narcissus