Kumla kyrka

 

En av länets minsta kyrkor, byggd under tidig medeltid. Flera 1100-talskyrkor växte upp runt Tåkern vid kristendomens intåg i landet, till dem hör Kumla. Fram till 1882 hade kyrkan ett torn som liknade det i Herrestad, ett torn som tillkommit i slutet av medeltiden i samband med att man förlängde kyrkan. Sprickor i valven gjorde att man vid renoveringen på 1800-talet tvingades riva dessa och ersätta dem med det tunnvalv av trä som idag finns att se.
Kyrkan hyser en Gustav Vasa bibel från 1541.
På 1600-talet satte man dit ett enkelt altarskåp som nu är uppsatt på långhusets södra vägg. I början av 1700-talet ersattes det enklare skåpet av ett Lübeckarbete från 1400-talet. Skåpet som föreställer Marias kröning av Gud Fader skänktes av moderförsamlingen i Svanshals.

År 1326 kallades byn Kumlaby, som betyder "byn vid gravhögarna".
Lite väster om kyrkan finns en gravhög och norr om denna invid vägen finns två bautastenar. Dessa fornlämningar är från sen järnåldern. På vägen fram till kyrkan om man färdas från Väderstad finns det tre runstenar resta invid vägkanten.
Kyrkan ligger i Kumla socken, i Mjölby kommun.

källa: www.kulturarvostergotland.se/



Gustav Vasas bibel 1541

 


Altartavla


Kyrkan har ett antal mycket vackra mässhakar varav den äldsta är från 1600-talet Skänkt av Agneta Grip och Erik af Sparre
Den knypplade spetsen i guld och silver tråd
ligger till grund för Svenska spetsar Kumlagallret

 
mässhake från 1400-talet

detaljer

detalj på tillverkningsår

detaljer på givarna


 
     

detaljer på knypplad spets i silver och guldtråd och ett fint hantverk


Antependium, textil på altarets framsida med altarspets

 

Nattvardsservett, även denna har minst sin spänst på grund av mangling som altarspetsen.
Altarspetsen har mist sin spänst på grund av att man i samband med en rengöring manglat spetsen,  denna behandling klarar en knypplad spets inte av.